Jak tylko nastał sezon na figi, postanowiłam zabrać się za ten przepis! Było warto, super czekoladowe ciasto z soczystymi figami umiliło mi ponury i niestety już jesienny dzień… Złapałam więc za formę Emalia Forte, dorwałam w sklepie dorodne figi i już nic nie stało mi na drodze!
Przepis na czekoladowe ciasto z figami
Składniki:
- 190 g cukru
- 120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 5 fig
- garść malin
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kardamonu
Formę emaliowaną smarujemy masłem i obsypujemy mąką, której nadmiar strzepujemy.
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Przez sitko przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kardamon. Dodajemy sól. Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z sypkimi składnikami.
W osobnej misce ucieramy ostudzone masło z cukrem. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, wciąż mieszając. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i całość ubijamy jeszcze parę minut.
Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy chwilę, tylko do połączenia.
Masę przekładamy do formy.
Figi kroimy w plasterki i układamy na cieście. Dodajemy maliny.
Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 st. C. przez 25 – 30 minut.
Po upieczeniu czekamy, aby ciasto ostygło i dopiero kroimy!