Ciasto czekoladowe z figami w formie Emalia Forte

Jak tylko nastał sezon na figi, postanowiłam zabrać się za ten przepis! Było warto, super czekoladowe ciasto z soczystymi figami umiliło mi ponury i niestety już jesienny dzień… Złapałam więc za formę Emalia Forte, dorwałam w sklepie dorodne figi i już nic nie stało mi na drodze!

Przepis na czekoladowe ciasto z figami

Składniki:

  • 190 g cukru
  • 120 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 5 fig
  • garść malin
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

Formę emaliowaną smarujemy masłem i obsypujemy mąką, której nadmiar strzepujemy.

Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Przez sitko przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kardamon. Dodajemy sól. Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z sypkimi składnikami.

W osobnej misce ucieramy ostudzone masło z cukrem. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, wciąż mieszając. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i całość ubijamy jeszcze parę minut.

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy chwilę, tylko do połączenia.

Masę przekładamy do formy.

Figi kroimy w plasterki i układamy na cieście. Dodajemy maliny.

Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 st. C. przez 25 – 30 minut.

Po upieczeniu czekamy, aby ciasto ostygło i dopiero kroimy!