Jak smażyć na patelni emaliowanej?

Wiele osób na pytanie: „Jak smażyć na patelni emaliowane?” odpowiada po prostu: „Nie da się.”, czy aby na pewno tak jest? No więc nie. Smażenie na patelni z powłoką emaliowaną jest możliwe, a nawet znając pewne zasady może być proste i przyjemne. Dodatkowo smażenie na patelni emaliowanej to wybór zdrowy i bezpieczny dla alergików.

Emalia to nie jest powłoka nieprzywierająca

Przyzwyczajeni wygodami, jakie dają nam patelnie z powłokami nieprzywierającymi możemy mieć trudność, aby przestawić się na patelnie, które takowych nie mają. Przede wszystkim należy pamiętać, że niestety, ale powłoka emaliowana nie jest nieprzywierająca.

„Patelnia aluminiowa z powłoką nieprzywierającą to komfort smażenia,
natomiast patelnia emaliowana to ZDROWIE.”

To nie tak jednak, że używając patelni emaliowanychjesteśmy skazani na przypalenia i przywieranie potrawy.

Skąd biorą się przypalenia na patelni emaliowanej?

Przypalenia na patelni emaliowanej mogą być wynikiem zbyt rzadkiego mieszania dania w naczyniu. Dodatkowo może zdarzyć się, że potrawa zacznie przypalać się kiedy wrzucimy na przykład mięso na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Pamiętaj, że patelnia emaliowana posiada stalowy korpus, który bardzo dobrze przewodzi ciepło, nie musisz jej nagrzewać przed smażeniem. Często także przyczyną pojawiania się przypaleń może być użycie za małej ilości tłuszczu.

Zasady smażenia na patelni emaliowanej

  • Nie nagrzewaj

Zwykle w przypadku patelni aluminiowych musimy najpierw porządnie rozgrzać tłuszcz, aby później wrzucić jedzenie na gorący olej. Inaczej jest w przypadku patelni emaliowanych. Patelnie emaliowane posiadają stalowy korpus, którego nagrzanie się zajmuje ledwie parę sekund. Ze względu na to nie ma konieczności wcześniejszego rozgrzewania naczynia, a w dodatku wkładanie mięsa lub jajek na rozgrzaną patelnię emaliowaną może skutkować przywarciem jedzenia do jej powierzchni.

  • Używaj tłuszczu

Na patelni emaliowanej użycie tłuszczu jest konieczne. Nie musi całe danie tonąć w oleju, jednak nie można dopuścić do sytuacji, kiedy patelnia jest całkowicie wysuszona. Jeżeli nie użyjemy tłuszczu danie będzie przywierać i przypalać się, a patelnię będzie trudno domyć.

  • Smaż powoli

Na patelniach emaliowanych nie zalecane jest smażenie na dużym ogniu. Wręcz przeciwnie, zaleca się stosowanie zasady, która coraz bardziej zdobywa na popularności „slow cooking”. Polega ona na powolnym smażeniu i duszeniu potrawy na małym ogniu, dzięki czemu danie zachowuje niezbędne składniki odżywcze. Jeśli jesteś w stanie wygospodarować na smażenie nieco więcej czasu, skorzystaj z tej możliwości.

  • Duś zamiast smażyć

Jeśli uważasz, że prozdrowotność przygotowywania potraw jest najważniejsza, to patelnia emaliowana jest idealnym wyborem! Zamiast dużej ilości tłuszczu, użyj niewielkiej ilości wody i kilku kropel oleju, aby udusić danie. Taki posiłek przygotowywany na wolnym ogniu, regularnie mieszany i podlewany wodą będzie pyszny, pełny witamin i składników odżywczych. Warto dusić dania pod przykryciem, para zamknięta pod pokrywką będzie nawilżać dodatkowo patelnię, dzięki czemu unikniemy przypalenia.

Patelnia emaliowana a indukcja

Smażenie na patelni emaliowanej odbywa się tak samo na kuchence gazowej, jak i indukcyjnej, należy jednak zapamiętać pewną zasadę. Patelnie emaliowane nie powinny być poddawane wyższej mocy kuchenki niż 4. Patelnia emaliowana nagrzeje się szybko nawet na małej mocy indukcji.