Przepis na tarte kajmakową

Wielkanoc dopiero za miesiąc, a mnie już zachciało się przygotować tartę kajmakową! Ale spokojnie, nie zmarnuje się, a można powiedzieć, że to próba, aby przed Wielkanocą wszystko poszło gładko! Koniecznie wypróbujcie ten pyszny i prosty przepis na tartę!

Przepis na tartę z masą krówkową i orzechami

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g orzechów ziemnych
  • 150 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem. Dodajemy masło, sól i proszek do pieczenia. Masę rozrabiać aż powstanie w miarę jednolita masa. Do ciasta dodajemy jajko. Ugniatamy ciasto na jednolitą kulę, owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki.

Po godzinie ciasto wyciągamy z lodówki, delikatnie rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty. Spód i boki formy powinny być całe pokryte ciastem. Spód dziurkujemy widelcem. Ciasto piec w 180 st. C. przez 30 minut.

Do miski przekładamy całą masę kajmakową i dorzucamy orzechy. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na schłodzony spód tarty. Tartę przechowywać w lodówce i wyciągnąć dopiero przed podaniem.