Wielkanoc dopiero za miesiąc, a mnie już zachciało się przygotować tartę kajmakową! Ale spokojnie, nie zmarnuje się, a można powiedzieć, że to próba, aby przed Wielkanocą wszystko poszło gładko! Koniecznie wypróbujcie ten pyszny i prosty przepis na tartę!
Przepis na tartę z masą krówkową i orzechami
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g orzechów ziemnych
- 150 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem. Dodajemy masło, sól i proszek do pieczenia. Masę rozrabiać aż powstanie w miarę jednolita masa. Do ciasta dodajemy jajko. Ugniatamy ciasto na jednolitą kulę, owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyciągamy z lodówki, delikatnie rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty. Spód i boki formy powinny być całe pokryte ciastem. Spód dziurkujemy widelcem. Ciasto piec w 180 st. C. przez 30 minut.
Do miski przekładamy całą masę kajmakową i dorzucamy orzechy. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na schłodzony spód tarty. Tartę przechowywać w lodówce i wyciągnąć dopiero przed podaniem.