Przepis na tradycyjne pierniki świąteczne

Pierniczki to tradycja świąteczna już od wielu lat. Choć teraz niestety robi się je coraz rzadziej, to niegdyś były niezastąpione podczas świątecznych przygotowań. Jeszcze kilkanaście lat temu w niemal każdym domu pojawiały się pierniczki i nie służyły one jedynie do jedzenia! Piernikami przyozdabiano choinki i stroiki świąteczne lub dorzucano je do prezentów świątecznych. Również teraz możemy z pierniczków zrobić jedyne w swoim rodzaju ozdoby choinkowe!

Przepis na pierniczki

Składniki:

  • 80 g miodu
  • 80 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Na początek przyda się kubek emaliowany lub mały rondel emaliowany. Wkładamy do niego masło, miód oraz cukier puder i podgrzewamy, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.

Gdy powstała masa ostygnie, przekładamy ją do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Powstałe ciasto wyrabiamy, jeżeli okaże się zbyt sypkie, możemy dodać więcej miodu. Jeżeli natomiast ciasto okaże się zbyt miękkie, możemy schłodzić je w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie nam się go wałkowało.

Na stolnicy rozwałkujemy ciasto o grubości 2 mm i wykrawamy z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Im ciekawsze wzory wykroimy, tym ładniejsze będą nasze ozdoby świąteczne. Jeżeli będziemy chcieli wieszać pierniczki na choince, należy jeszcze przed pieczeniem wykroić w nich otworki, przez które będziemy przewlekać nitkę.

Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C. przez około 8 minut.

Zaraz po upieczeniu i ostygnięciu pierniczki będą twarde, należy zamknąć je w stalowych, szczelnych pojemniczkach do momentu aż zmiękną.

Pierniczki po ostygnięciu możemy polukrować, aby były jeszcze piękniejsze!

Przepis na lukier

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Cukier puder przesiewamy przez sitko z drobnymi oczkami, aby uniknąć grudek.

Następnie dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Dodajemy po łyżce wody, ucierając i sprawdzając konsystencję.

Gęstością lukru możemy manipulować, dokładając w razie potrzeby cukru pudru lub wody.

Jeżeli chcesz, aby lukier był kolorowy, ale wolisz nie używać sztucznych barwników, możesz użyć do zabarwienia naturalnych składników. Chcąc osiągnąć zielony lukier, możemy dodać do niego spirulinę lub sproszkowany młody jęczmień, a jeżeli marzy nam się lukier fioletowy, wystarczy zamiast wody użyć soku z jagód. Analogicznie chcąc osiągnąć lukier różowy, wystarczy użyć soku malinowego lub soku z buraka, a lukier pomarańczowy – sok z pomarańczy albo marchewki. Jeżeli chcemy uzyskać żółty lukier, możemy dodać odrobinę kurkumy.