Szparagi z jajkiem

Sezon na szparagi jest w pełni! Musimy z niego korzystać, bo ostatnie świeże szparagi znajdziemy w sklepach na koniec lipca. Szparagi to wyjątkowo zdrowe i dietetyczne warzywo. Są źródłem witaminy C i E, beta-karotenu i kwasu foliowego. Dodatkowo 100 g szparagów ma ledwie 18 kalorii. Warto wspomnieć, że szparagi wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, zwalczają wzdęcia i zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie. 

Przepis na szparagi z jajkiem

Składniki:

  • 0,5 pęczka szparagów
  • 5 jajek
  • 1 ser lazur
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • oliwa

Świeżych, zielonych szparagów nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i ułamujemy ich końcówki. Szparagi wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię z oliwą. Czekamy, aż szparagi delikatnie się przyrumienią, mieszając je co jakiś czas.

Na szparagi delikatnie wbijamy jajka, uważając, aby żółtko się nie rozbiło. Smażymy potrawę pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodajemy ser lazur, pieprz i sól. Na talerzu posypujemy potrawę pietruszką.

Danie jest bardzo smaczne i wygląda efektownie, a jego przyrządzenie zajmuje ledwie kilka minut!

Smacznego!