Zalety naczyń emaliowanych

by admin
6 miesięcy ago
160 Views

Zdawać by się mogło, że naczynia emaliowane są przestarzałe. Że to staroć, który kupujemy jeszcze jedynie z sentymentu. Nic z tych rzeczy. Garnki emaliowane to naczynia wyjątkowe, podobnie jak czajniki emaliowane, miseczki emaliowane, kubki emaliowane… Dodatkowo, garnki emaliowane Emalia Forte to produkty minimalistyczne i nowoczesne, a liczba osób, które chcą mieć w swojej kuchni takie naczynia, wciąż rośnie. Co więc wyjątkowego jest w naczyniach emaliowanych?

Bezpieczeństwo

Naczynia, w których przyrządzamy posiłki, powinny być przede wszystkim bezpieczne dla naszego zdrowia i to właśnie zapewnia nam powłoka emaliowana. Nie wchodzi ona w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Dzięki temu garnki i kubki emaliowane są bezpieczne dla alergików, osób starszych i dzieci. Dodatkowo powłoka emaliowana nie ingeruje w smak i zapach potrawy.

Prozdrowotność

Co ważne dla naszego zdrowia: emalia jest wolna od ołowiu, kadmu i BPA. Dobrze jednak pamiętać, że prozdrowotne właściwości naczynia mogą zniknąć, jeśli nie będziemy o nie odpowiednio dbać. Aby nie porysować emaliowanej powłoki, podczas gotowania należy używać silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych.

Odporność

Szklista powłoka emaliowana jest wbrew pozorom bardzo wytrzymała. W naczyniach emaliowanych bez obaw można przygotowywać kwaśne potrawy, ponieważ są one odporne na kwasy. Dodatkowo emalia znosi bardzo wysokie, jak i niskie temperatury, należy jedynie pamiętać, aby nie narażać jej na szok termiczny. Naczynia w całości emaliowane sprawdzą się nawet w piekarniku.

Higieniczność

Naczynia emaliowane są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, a przez to i higieniczne. Emalia jest niczym szkło, gładka i jednolita, brak mikro szczelin zapobiega rozwijaniu się bakterii i drobnoustrojów. Dzięki temu też mycie garnków emaliowanych jest proste i przyjemne.

Praktyczność

Garnki emaliowane, dzięki ich właściwościom, można traktować jako naczynie wielofunkcyjne. Co oczywiste, w naczyniach emaliowanych możemy gotować, także na kuchenkach indukcyjnych. W pięknych naczyniach emaliowanych możemy jednak także podawać posiłki oraz przechowywać je w lodówce. Wszystko dzięki temu, że emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie musimy obawiać się, że potrawa zmieni smak. Dodatkowo naczynia emaliowane możemy bezpiecznie użytkować w piekarniku oraz zamrażarce, ponieważ dobrze znoszą one bardzo wysokie oraz bardzo niskie temperatury.

Atrakcyjny wygląd

Nie sposób nie wspomnieć także o wyjątkowym wyglądzie garnków emaliowanych. Naczynia emaliowane pozostawiają twórcom bardzo szerokie pole do popisu. Przeróżne kształty, kolory, zdobienia… Wiele jest garnków emaliowanych tworzonych z myślą o dawnym, rustykalnym stylu, coraz więcej jednak producentów stawia na bardziej innowacyjne rozwiązania. Szczególnie pozytywnie wyróżniają się w tym przypadku garnki Emalia Forte, które są minimalistyczne i nowoczesne. Mocne, przyjemne dla oka kolory, jakimi pokryte są z zewnątrz naczynia Emalia Forte, doskonale współgrają ze śnieżnobiałym wnętrzem. Biała okuwka dodatkowo podkreśla efekt kontrastu. Z naczyniami Emalia Forte można eksperymentować, łączyć w zestawy te same kolory, lub stworzyć różnokolorowe komplety.