Pieczenie w formie emaliowanej

by admin
6 miesięcy ago
205 Views

Formy do pieczenia Emalia Forte to piękne, nowoczesne formy o intensywnych kolorach i śnieżnobiałej bieli wewnątrz naczynia oraz na rancie. Emaliowane blachy do pieczenia sprawdzą się doskonale do przygotowywania różnego rodzaju dań i są trwalsze niż zwyczajne, aluminiowe formy. Stalowy korpus pokryty szklistą emalią doskonale trzyma temperaturę i gwarantuje równomierne wypiekanie. Jak wszystkie naczynia emaliowane formy do pieczenia nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki czemu są bezpieczne dla alergików i osób starszych.

Jak piec w formie emaliowanej?

Pieczenie w formie emaliowanej jest bardzo łatwe i przyjemne. Dno oraz brzegi formy wystarczy posmarować masłem lub oliwą i ewentualnie podsypać mąką. Można też w przypadku bardziej gęstych, zbitych potraw wykorzystać papier do pieczenia. Warto poświęcić chwilę formie bez powłok nieprzywierających, ponieważ kilka minut wysiłku odpłaca nam się bezpieczeństwem i zdrowiem! Pieczenie w formie emaliowanej jest niczym pieczenie w szkle, całkowicie bezpieczne.

Co piec w formie emaliowanej?

W formie emaliowanej możemy przygotować więcej, niż nam się wydaje. Tarta, zapiekanki, a nawet pizza. Emaliowane formy do pieczenia dają nam wiele możliwości i warto z nich skorzystać. Jeżeli jesteś już w posiadaniu takiej formy, wypróbuj ją przyrządzając kruche ciasta, ciasto czekoladowe czy owoce pod kruszonką.

Mycie formy emaliowanej

Wbrew pozorom, mycie emaliowanej formy do pieczenia jest proste i przyjemne. Szklista powłoka emaliowana jest higieniczna i nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby ukryć się bakterie. Zaokrąglone rowki sprawiają, że nie ma trudności z dostaniem się gąbką do mniej dostępnych miejsc. Dodatkowo nawet przypalone lub zaschnięte zabrudzenia z formy emaliowanej łatwo zejdą, wystarczy zamoczyć je w gorącej wodzie, w najgorszym przypadku pomoże roztwór z sodą lub kwaskiem cytrynowym.